DUBO DEUREN UIT ERPE-MERE

Viva Machines

Dubo Deuren investeert in unieke omkastingsmachine!

Sinds eind 2018 werkt Dubo Deuren uit Erpe-Mere met een unieke omkastingsmachine van het merk Stemas dat in de BeNeLux exclusief verdeeld wordt door Viva Machines. Met meer dan 50 jaar ervaring is Dubo Deuren een begrip in de fabricatie van binnendeuren. Dankzij een modern machinepark vormt maatwerk geen enkel probleem. Onlangs werd het machinepark verder uitgebreid met een unieke omkastingsmachine in doorloop.

"Vroeger werden onze omkastingen verwerkt op een traditionele CNC gestuurde machine. Echter zat deze opstelling aan haar limiet en waren we genoodzaakt om uit te breiden. Alvorens deze investering af te ronden zijn we zeer grondig de markt gaan verkennen. De insteek van dit project was om op een eenvoudige manier alle mogelijke types van omkastingen door elkaar te verwerken, en het resultaat niet langer te laten afhangen van de operator. We waren dus op zoek naar een flexibele machine die een foutloze productie kan garanderen. Hiervoor kwamen al gauw terecht bij Viva Machines. Men stelde ons een machine voor die exact voldeed aan onze wensen. Ik kan nu al zeggen dat dit de beste machine ooit is die we gekocht hebben!" Concludeert Danny van Durme, zaakvoerder van Dubo.

Werking van de machine:
Viva Machines en Stemas zijn niet aan hun proefstuk toe wat doorloopmachines voor de binnendeurindustrie betreft. Zo beschikt men niet alleen over referenties in de BeNeLux maar ook in het buitenland staan er heel wat volautomatische productielijnen die speciaal ontworpen zijn voor de binnendeuren van Stemas. Deze machine is weliswaar specifiek ontworpen voor de noden en wensen van de Belgische markt. Zo worden zowel MDF, Multiplex kassementen als blokkaders volautomatisch en door elkaar verwerkt. Dit zonder enige instelling.

Ieder werkstuk wordt voorzien van een barcodelabel. De machine leest automatisch het label en zal het werkstuk vergelijken volgens de informatie op de barcode. Mocht blijken dat bepaalde afwijkingen te groot zijn, dan geeft de machine een foutmelding. Wanneer alles klopt wordt het werkstuk op correcte maat gezaagd en via een uniek en ingenieus vacuümsysteem geklemd. Het werkstuk ligt volledig vrij en de machine kan alle gewenst bewerkingen gaan uitvoeren. Eénmaal het werkstuk afgewerkt is, wordt dit automatisch uitgevoerd naar de operator. Gezien de machine uitgerust is met een buffersysteem kunnen er gemakkelijk meerdere werkstukken geladen worden en kan de machine volledig autonoom werken.

Just in time productie:
"Het spreekt voor zich dat we meerdere pistes hebben bewandeld. Maar telkens weer kwamen we uit bij de omkastingsmachine aangeboden door Viva Machines. Deze machine onderscheidt zich in de markt door haar grote flexibiliteit. Zo kunnen we verchillende materialen en afwerkingen door elkaar verwerken zonder enige instelling. Een klant heeft bijvoorbeeld 5 blokkaders en 3 multiplex kassementen nodig. Of tijdens het plaatsen zijn er beschadigingen opgetreden. De eerste plaatsingen van omkastingen verwerkt door deze machine zijn ondertussen achter de rug en het mag gezegd zijn, deze verliepen uiterst vlot.

In de fabriek van Stemas stond er tijdens één van onze eerste bezoeken een indrukwekkende lijn klaar voor de deurbladen. Samen met het feit dat alle communicatie vlot verliep, en de gestelde afspraken steeds gerespecteerd werden, kan ik dus gerust stellen dat we van een succesverhaal mogen spreken." Besluit Philip van Boxstael.

Terug naar overzicht