VANDENBROUCKE UIT GULLEGEM

Viva Machines

Vandenbroucke kiest voor V-Perfect technologie en bijhorende automatisatie!

“De investering in de nieuwe lasmachine en automatisering levert tijdswinst en een bijkomend verkoopargument op”

Time is money. Dat geldt in om het even welke sector en dus ook in de schrijnwerkerij. Daarom investeerde Vandenbroucke Windows Solutions onlangs in een nieuwe lasmachine SL4FF EVO en bijhorende automatisering van Viva machines in nauwe samenwerking met Graf Synergy. Die slaagt erin om geen lasnaad meer te veroorzaken, waardoor er geen hoekenpoets en manuele nabewerkingen zoals afsteken en bijkleuren meer nodig is. Naast een mooie las – een bijkomend verkoopargument – betekent dat voor gedelegeerd bestuurder Mario Vandenbroucke een enorme tijdswinst van ongeveer 15 tot 20 minuten per raamkozijn. Daardoor kan met dezelfde ploeg de productiecapaciteit gevoelig uitgebreid worden.

Vandenbroucke Window Solutions is een Wevelgemse raamconstructeur met een eigen plaatsingsdienst. “In totaal beschikken we over een tiental plaatsingsploegen”, aldus gedelegeerd bestuurder Mario Vandenbroucke. “Tot op de dag van vandaag mikken we vooral op de B2B-markt. Projectontwikkelaars en sleutel-op-de-deurbedrijven zijn onze belangrijkste klanten. We merken wel dat de B2C-markt aan het groeien is. Steeds meer particulieren vinden hun weg naar onze ramen. En tot slot willen we in de toekomst steeds meer inzetten op doorverkoop. We kregen van heel wat schrijnwerkers de vraag om aan hen ramen te leveren die zij plaatsten. Dat kan uiteraard probleemloos, maar het was een markt die we vroeger minder bedienden. Nu zit ook die in de lift.” 

Derde generatie

“In 1933 richtte mijn grootvader zijn dorpsschrijnwerkerij op. Later kwam ook mijn vader in het bedrijf. Ze maakten ramen, deuren, dakconstructies, … een typische schrijnwerker dus. Zo’n veertig jaar geleden begon PVC onder impuls van producent Deceuninck aan zijn opmars. Mijn vader was een van de pioniers bij de schrijnwerkers die naast hout ook PVC in zijn gamma opnam. Aanvankelijk bleef dat heel bescheiden tot wanneer ik mee in de zaak stapte. Toen zijn we echt de PVC-poot sterk beginnen uit te bouwen. De groei was zo sterk dat onze vestiging in Lendelede te klein werd en we in 2013 verhuisden naar Wevelgem. We zijn een van de weinige raamproducenten die zowel hout, PVC als aluminium kunnen aanbieden aan onze klanten. De houtafdeling zit nog altijd in Lendelede, terwijl we PVC-schrijnwerk produceren in de nieuwe vestiging. Voor aluminium werken we samen met een partner. Maar de klemtoon ligt overduidelijk op PVC, dat goed is voor 90% van onze omzet.”

Steeds slankere PVC-profielen

“Klanten kiezen vooral voor PVC vanwege het onderhoudsvriendelijke karakter ervan”, weet Mario Vandenbroucke. “Daarnaast wordt de isolatienorm ook steeds belangrijker, waardoor PVC een streepje voor heeft op aluminium. Die twee elementen zijn vaak doorslaggevend. Sinds kort is er een derde argument bijgekomen. Vroeger werd om esthetische redenen vaak voor hout of aluminium gekozen, vanwege de nerfstructuur of het slanke profiel. Dat gaat niet langer op want ook PVC-profielen kunnen een houtnerfstructuur krijgen en vooral: de nieuwe PVC-profielen worden alsmaar slanker. Vanop amper een meter afstand wordt het al moeilijk om te weten of een profiel uit PVC dan wel uit aluminium bestaat. Bovendien werken we momenteel met een PVC-profiel dat niet langer met staal maar met glasvezel wordt versterkt, wat de isolatiewaarde sterk ten goede komt. Aangezien we vaak op nieuwbouwprojecten werken, is dat voor ons en de eindklant niet onbelangrijk.”

Nieuwe lasmachine

Onlangs investeerde Vandenbroucke Window Solutions in een nieuwe lasmachine en bijhorende automatisering van Graf Synergy, die werd geleverd door Viva Machines, exclusief verdeler voor de BeNeLux “PVC-ramen bestaan uit verzaagde profielen die aan elkaar worden gelast. Vroeger gebeurde het lassen traditioneel met een vierkopslasmachine. Daardoor ontstond in elke hoek een lasnaad dat bovenop het profiel lag. Deze uitstulping werd verwijderd door een hoekenpoetsmachine. Door dat verwijderen ontstond er bij gekleurde profielen opnieuw een witte voeg, die dan weer manueel moest bijgekleurd worden. De nieuwe machine is revolutionair omdat deze kan lassen zonder dat enige machinale nog manuele nabewerking nodig is. Het gevolg is een afwerking die onmogelijk bekomen kan worden met een traditionele las- en oppoetslijn Wij hebben onze hoekenpoetsmachine dan ook verkocht wegens niet langer nodig.”

Sterkere verbinding

Aanvankelijk stond Mario Vandenbroucke eerder sceptisch tegenover de nieuwe lasmachine. “Ik had al enkele resultaten gezien en die leken veelbelovend. Maar toch stelde ik me de vraag of de verbinding even sterk zou zijn als bij een klassieke las. Dat bleek wel het geval, zoals verschillende breektesten aantoonden. Intussen staan er in de Benelux al een dertigtal van dergelijke machines maar wij waren wel bij de eerste. Een van de redenen om snel die investering te doen, was de vaststelling dat we niet zelden heel grote (schuif)raampartijen maken. De nieuwe machine heeft een capaciteit van 6 meter op 2,8 meter. Vroeger moest het lasmembraam bij dergelijke grote ramen manueel weggekapt en bijgekleurd worden, wat tijdrovend was. Met de bijhorende automatisering kunnen we nu ook op een volautomatische manier dergelijke grote ramen stockeren. Deze nieuwe automatisering is gekoppeld op de reeds bestaande automatisering zodat er voor ons intern niets wijzigt. Voor de levering van dit volledig automatiseringsproject deden we ook een beroep op Viva Machines en Graf Synergy. Zo is alles geleverd door één en dezelfde leverancier. We konden rekenen op de expertise en uitstekende opvolging door Kevin Six van Viva Machines waardoor we meteen een vliegende start konden nemen.”

Tijdswinst

De investering in de nieuwe lasmachine heeft voor Mario Vandenbroucke dus een dubbel voordeel. “Enerzijds kunnen we aan onze klanten een mooier raam met een mooie las aanbieden. Dat is een niet onbelangrijk verkoopargument. Maar daarnaast is er ook de tijdswinst in ons atelier. Ik schat dat we per klassiek raam zo’n 15 tot 20 minuten tijdswinst boeken en dan zwijg ik nog over grotere raampartijen. Op jaarbasis bekeken is dat gigantisch en zorgt het voor een productiecapaciteitverhoging van ons atelier.”

Nieuw aanbod voor schrijnwerkers

Met de aankoop van de nieuwe lasmachine schat Mario Vandenbroucke in dat zijn bedrijf alle troeven in handen heeft om een nieuwe markt aan te boren, met name de doorverkoop aan schrijnwerkers die niet over een eigen productieatelier beschikken. “We zijn in staat om heel kort op de bal te spelen. Schrijnwerkers krijgen binnen de twee dagen een antwoord op hun offerteaanvraag. En we streven ernaar om vier weken na bestelling de ramen te leveren op de door hun gekozen werven.”

Sociale media

Op hun website onderhoudt Vandenbroucke Window Solutions een blog met tips voor de klanten. “We beseffen meer dan wie ook dat sociale media vandaag de dag heel belangrijk zijn”, aldus de gedelegeerd bestuurder. “De website maakt integraal deel uit van onze mediastrategie. Daarop plaatsten we inderdaad een blog met tips naar onderhoud, informatie over renovatiepremies, verslagen van werfbezoeken door scholen, voordelen van PVC, tips om condensatie tegen te gaan, enzovoort. We krijgen daar veel respons op van klanten, waardoor we ervan overtuigd zijn dat dit de goeie benadering is. Mede daardoor genereert onze website heel wat leads voor ons verkoopteam.”

Krappe arbeidsmarkt

De ramenfabrikant uit Wevelgem stelt momenteel zo’n 46 mensen tewerk. Daarnaast worden noodgedwongen nog onderaannemers ingeschakeld. “We vinden eenvoudigweg geen mensen meer die ramen op een kwalitatieve manier willen plaatsen”, beseft Mario Vandenbroucke. “Gevolg is dat we wel een beroep moeten doen op een tiental onderaannemers als we onze opdrachten nog willen tot een goed einde brengen. In onze productieafdeling stelt zich geen personeelsprobleem. We vinden nog altijd voldoende gekwalificeerd personeel. Dat ze kunnen werken met een modern machinepark speelt daarin volgens mij wel mee. Naast de lasmachine investeerden we onlangs immers ook in een nieuwe opslag waardoor we meer ramen kunnen bufferen, vooral de grotere elementen. Hoe geautomatiseerder je machinepark, hoe gemakkelijker het is om nieuwe mensen op te leiden.”

Renovatiemarkt wordt steeds belangrijker

Er heerst al een tijdje een hoogconjunctuur in de bouwsector en Mario Vandenbroucke ziet die niet zo snel een duik nemen. “De politici beweren toch altijd dat er nog heel wat sociale woningen te kort zijn in ons land. Als ze dat echt vinden, dan moeten ze de nodige budgetten vrijmaken om dergelijke woningen op te trekken. Ik verwacht geen explosieve stijging maar wel een gestage groei, zoals in de voorbije jaren. Er zijn klimaatdoelstellingen die moeten gehaald worden. Dus ook de renovatiemarkt zal steeds belangrijker worden. Oude ramen zullen dus plaats moeten ruimen voor nieuwe. En dat zijn er nog veel. Je moet maar even om je heen kijken in om het even welke stad en je ziet nog altijd heel veel oude houten ramen met enkele beglazing. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel.”Terug naar overzicht